Opbouwen huisje
Op deze pagina vind je alle benodigde informatie over;
Veilig omlaag en omhoog draaien
Het neerzetten van je huisje is en secuur werk. Er zijn een paar dingen waar je echt op moet letten. Met name het veilig werken bij het omlaag en omhoog draaien is van belang;
- Werk rustig, poot voor poot.
- Ga nooit onder het huisje staan of liggen .
- Houd ‘ m recht, waterpas erbij, maak niet te veel slagen tegelijk. Als je te veel slagen aan één kant maakt, kan het huisje scheef komen te staan en gaan schuiven.
- Als het huisje gaat schuiven, probeer het niet tegen te houden, maar ren weg: 6000 kilo houd je niet tegen.
Werk slim met de dommekracht
- Zorg dat je dommekracht verticaal staat, niet op het zand maar op een recht blok hout en altijd op hard zand.
- Zorg dat je ook altijd een houtje zet tussen de bovenkant van je dommekracht en het staal van je frame.
- Let op, nooit staal op staal, of staal op steen, dat kan wegglijden. Een slecht geplaatste dommekracht kan door de druk van het huisje zo hard wegschieten dat het verwondingen veroorzaakt.
- Zet je dommekracht zo dicht mogelijk naast de poot die je overneemt (maar wel onder een stevig stuk van het frame); zo verminder je de kans dat het huisje kantelt of wegzakt.
Dommekracht of stempel?
Veel mensen werken liever met schroefstempels (steigerpijpen met een draaideel) dan met een dommekracht. Op de achterste rij is dat hoe dan ook veiliger. Een schroefstempel heeft een breder uiteinde, en je kunt een schroefstempel ook tot precies de juiste hoogte draaien. Pas op voor los zand. Het is het veiligst de poten op de schelplaag of op een grote houtenplaat te zetten. Houd er bij het verwisselen van dommekrachten, olifantspoten en blokken rekening mee dat een poot in los zand verder kan wegzakken dan je denkt. Gebruik stevige houtblokken onder de poten.
Poten veilig neerzetten
Afgeschermd tegen de wind
Hoe kan een huisje tijdens het seizoen toch nog scheefzakken?
Bij harde wind wordt het zachte zand onder de poten weggeblazen. Hierdoor kan een poot los komen te staan. Je kunt dit voorkomen door;
- Je poten in te graven tot op de harde schelplaag.
- Zet ze wel op houtblokken.
- Scherm de poten af, bijvoorbeeld met zandzakken.
- Zorg dat de vaste afscherming van de onderkant van je huisje dieper in het zand zit dan de poten.
Veilige en onveilige poten
Een strandhuisje weegt al snel 6000 kilo. En dat gewicht staat op poten. Het onderhoud van de poten is dus ook belangrijk. Het grootste gevaar dat je poten bedreigt is doorroesten. Veel mensen hebben inmiddels Jost poten. Tip: laat de vloerplaat van deze poten vastlassen, dan staat je huisje een stuk stabieler.
Waterleiding aansluiten
Ieder huisje een eigen wateraansluiting, deze bevindt zich meestal in het midden van het huisje en 3 meter vanaf de achter vlonder. Als het goed is geschoveld in het begin seizoen zit de deksel ongeveer op min 60 cm a 80 cm diepte, het is niet toegestaan de aansluitleiding aan het eind van het seizoen in de grond te laten zitten!!!
Het is de bedoeling dat je het strandhuisje binnen twee weken goed hebt neergezet. Dat houdt in:
– het huisje staat op de juiste hoogte
– de onderkant is volledig afgeschermd
– de voor- en achtervlonder staan uit.
Het is niet leuk voor je buren en achterburen wanneer je huisje nog hoog staat. Het is onveilig wanneer het niet is afgeschermd. Vandaar de afspraak dat het huisje na twee weken goed moet staan. Als het je echt niet lukt binnen twee weken, mail dan even aan het bestuur wat de reden is, en wanneer je het wel gaat doen. (secretariaat@svdeschelp.nl).
Op hoogte zetten
Over hoogte is weleens gedoe. De gemeente schrijft in de huurovereenkomst voor dat op de voor- en middenrij de huisjes op maximaal 80 centimeter hoogte mogen worden geplaatst, voor de achterste rij is dit maximaal 180 centimeter.
De plaatsingshoogte wordt gemeten vanaf het midden van de onderkant van het stalen frame aan de voorkant van je huisje, tot aan de grond.
Wat is de achtergrond van deze regel? Misschien wil de gemeente dat het er netjes uitziet, alle huisjes even hoog.
Ook wordt voorkomen dat mensen hun huisje zo hoog zetten dat mensen er achter niets meer zien.
Het bepalen van de juiste hoogte kan lastig zijn: soms waait zand op, soms waait zand weg, dus morgen is het hoger of lager dan vandaag. Toch kun je met je gezonde verstand wel ongeveer bepalen wat de juiste hoogte is. Kijk anders even hoe de buren staan.
Vlonder laten zakken
Er zijn verschillende manieren om je vlonder te laten zakken. Dit kan bv met een takel (let op deze moet wel goed worden bevestigd aan het huisje). Vraag altijd hulp aan je mede strand bewoners doe het nooit alleen.
Afscherming
De onderkant van je huisje moet rondom afgeschermd zijn.
- Dat heeft in de eerste plaats te maken met veiligheid. Er kunnen gasflessen of accu’s staan en er lopen gasleidingen. Kinderen verstoppen zich natuurlijk juist graag onder huisjes.
- In de tweede plaats: zooi. Je mag van alles onder je huisje zetten, maar het is best netjes wanneer het een beetje uit het zicht staat.
- In de derde plaats: een goede afscherming voorkomt ook dat het zand onder je poten wegwaait, en het scheelt een hoop zand scheppen aan het einde van het seizoen.
- De afscherming moet “een deugdelijk slot” hebben, bepaalt de gemeente. Dat betekent dat anderen (kinderen) niet al te makkelijk onder je huisje moeten kunnen.
En nog een paar dingen
- Het nummer van je huisje moet duidelijk zichtbaar zijn op het linker “boeideel” (dat is de daklijst) aan de voorkant van het huisje.
- Er moet een gassticker zitten op de plek waar de gasflessen staan.
- Aan de buitenkant van je huisje moet een waterslang aangesloten en gebruiksklaar zijn zo dat anderen er direct mee kunnen blussen.
- Het huisje moet “overwegend wit” zijn.
Wat staat hierover precies in de regels?
Lees het na in het strandreglement en de huurovereenkomst met de gemeente.
disclaimer:
Als de tekst op de website anders geïnterpreteerd kan worden dan de regels die zijn vastgesteld in de verenigingsstatuten, reglementen, onderhuurovereenkomst, enzovoorts, prevaleren de regels zoals vastgelegd in de statuten